Middeleeuws Festijn Deventer

Op 22 april vindt op het Worp plantsoen het “Middeleeuws Festijn Deventer” plaats. Dit festijn maakt deel uit van een reeks feestelijkheden rondom het Hanzejaar, georganiseerd door Deventer Verhaal.

Tijdens het Middeleeuws Festijn zullen er diverse re-enactmentgroepen aanwezig zijn die het leven in de Middeleeuwen uitbeelden, is er een leuke markt en vinden er allerhande activiteiten plaats. Er zal zelfs een heus vikingschip aanmeren!

Toegang tot dit evenement is gratis.

Menu

Algemene Informatie

Programma

Levende Geschiedenis

Entertainment

Markt

Catering


 

Algemene Informatie

Adres

Plantsoen Worp
Lange Laan
7419 AD Deventer

Parkeren
Er zijn voldoende (gratis en betaalde) parkeerplaatsen in de buurt!

Toegangsprijs
Dit evenement is gratis te bezoeken

Programma

10.00 Opening evenement

11:00 Boogschutterstraining, demonstratieveld

12:00 De Sprookspreker, muziekkoepel

14:00 De Sprookspreker, muziekkoepel

16.00: Ridderveldslag, demonstratieveld

17.00: Sluiting van het evenement

Hiernaast zijn alle kampementen te bezoeken, en treden De Soete Inval, Circus Alderhandt en troubadour/poppenspeelster Emma van Dobben regelmatig op!

Levende Geschiedenis

Vroege Middeleeuwen

Tjurslakter

Wij, Thorvald, Vígdis, en Sigurd, zijn een samengestelde Vikingfamilie uit de elfde eeuw.
Thorvald is geboren in de buurt van Ribe en verhuisd naar Jorvik waar hij is getrouwd met Vigdis die daar is geboren en getogen. We beelden het dagelijks leven uit van een klein reizend gezin, met het uitvoeren van ambachten zoals hout- en leerbewerking, en naaldbinden. Onze zoon, Sigurd, weet iedereen te vermaken met zijn gespeel en geren door het kampement, en laat zijn vaardigheid met (houten) wapens zien.
Het motto van de familie is ‘we hebben geen haast’, wat op de foto ook goed te zien is. Dagelijks wordt er gekookt op het houtvuur met producten uit de elfde eeuw. Als het werk gedaan is, is het tijd voor ontspanning met typische Vikingspellen zoals hnefatafl, en verhalen rond het kampvuur.
Zonder haast, maar wel altijd bezig, brengen we een typische Vikingdag tot leven.
Reizende  Noordelingen

Wij zijn een groep reizigers die onderweg is van Denemarken naar het westen. Onderweg wordt er handelgedreven. Handwerk verricht om de boedel op peil te houden. Denk aan leerbewerken, kleding maken/herstellen. Houtbewerken. Koken en vuur is een essentieel onderdeel in het kamp. Daar worden de verhalen verteld en de innerlijke mens verzorgd. Neem een kijkje en proef de sfeer van het kampement. 

Swerdberas Aldahse

De Swerdberas Aldsahse beelden een vroeg middeleeuwse Saksische sibbe uit het jaar 775 n. Chr. uit (volgens de Frankische telling!). De Grote Volksverhuizing is net achter de rug, we hebben veel van onze broeders zien oversteken naar Brittannië, maar wij zijn op het vaste land achtergebleven op de grond van onze voorouders. De spanningen tussen de overgebleven Saksen en onze buren de Franken lopen op, maar het handelen met andere volkeren (de Denen, Friezen en Slaven) loopt goed. In ons kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gekookt, gevochten en tot de goden wordt gesproken. Graag nodigen we jullie uit om te komen kijken bij onze (tijdelijke) nederzetting.

Niflheim Vikings

De Niflheim Vikings brengen de Vikingperiode 900 tot 1000 na Chr. zo correct mogelijk tot leven. Door de manier van leven en werken in die tijd in het kampement uit te beelden brengen we jullie mee naar de sfeer in die tijd. Hierbij laten wij ambachten en het dagelijks leven zien uit deze tijd zoals handspinnen, wol verven, koken, hout draaien, smeden, vechten, Hnefatafl en het maken van bogen. Nemen jullie ook een kijkje bij ons in het kampement?

Verder zijn er nog bij:

  • Erik de Buidelaer
  • Bloodaxe Sibbe
  • Replikant
  • Yggdrasil
Hoge Middeleeuwen

’t Ambachts Ghylde

Op diverse evenementen in Nederland kunt u leden van ’t Ambachts Ghylde tegenkomen. Deze groep historische ambachtslieden laat verschillende ambachten zien van vroege tot late middeleeuwen. Het is een feest van zien, meemaken en uitproberen voor de bezoeker. Onze ambachtslieden zijn goed bereisd en laten spullen en technieken zien die komen van heinde en ver en vertellen de prachtigste verhalen over hun ambacht. Overal is wat te doen en er zijn diverse miniworkshopjes waar je zelf iets kunt maken of uitproberen. Ook hebben onze ambachtsmensen allemaal hun prachtige handgemaakte spullen te koop. Kortom, dit kampement is er eentje die je niet mag missen!

Bataille

Bataille is een showgroep en zwaardvechtvereniging gespecialiseerd in het uitbeelden van de 13e eeuw. Wij verzorgen gevechtsshows met middeleeuwse wapens in 13e-eeuwse kostuums. Naast onze compleet uitgewerkte shows bieden wij ook een klein kampement met enkele ambachten en verzorgen wij zwaardvechtworkshops en kinderactiviteiten.
Bij ons staat plezier centraal en wij houden van respect en kameraadschap, met de discipline en verantwoordelijkheid van een op elkaar ingespeelde eenheid.
Kom ons kampement bezoeken, spreek ons aan en laat je meer vertellen over Bataille en de tijd die wij nabootsen.

Duitse Orde Gemert

De Duitse orde Gemert wil de geschiedenis van de bekende Duitse ridder orde, ook bekend als de Teutoonse order, in leven houden. We komen uit Gemert en dat was een belangrijke vrije heerlijkheid onder controle van de machtige Duitse orde in de periode tussen ± 1200 en 1794. De Duitse ridders werden hun leven getraind in de krijgskunst en hebben waanzinnige militaire successen gehad, vooral tijdens hun eigen kruistochten in de Baltische staten. Uiteindelijk leden ze een grote nederlaag bij Grunwald in 1410 en daarmee nam het belang van de Duitse orde langzaam af. Tegenwoordig bestaan ze nog als een katholieke liefdadigheid organisatie. Ons kampement is in de stijl van de kruistochten in de 12e eeuw. De typische witte mantels met de zwarte kruizen zijn altijd een opvallende verschijning, zelfs tussen andere ridders. We vertellen graag over het middeleeuwse bestaan van ridders en hun geschiedenis.

Zij zijn er ook:

  • Errates equites Teutonic

Late Middeleeuwen

Company of the Sunrose

Company of the Sunrose bied een uniek beeld van deze tijd. Met een realistische uitbeelding over het dagelijkse leven in 1435 van huursoldaten. Ze doen veel meer dan alleen vechten! Muziek, kookkunsten, ambachten. Kom het allemaal eens bekijken in ons kampement. Spreek met onze soldaten, onze kok of een van onze ambachtlieden. Tijdens onze campange zijn we druk bezig met reparaties, spelletjes, liederen zingen en natuurlijk lekker middeleeuws eten! Ook geven we uitgebreide uitleg en kleine lessen voor mensen die meer willen weten over vechtstijlen van deze tijd!

Altegaar

Altegaar is een groepje rondtrekkende vrienden variërend van 5 tot 9 personen. We beelden een 15e eeuws gezelschap uit en laten verschillende ambachten zien, zoals een schrijver, een spinster, een harpspeler, een strijder met harnas en een verhalenverteller. Onze jongste medereizigster doet hard haar best om het maken van lepels in de vingers te krijgen. We laten zien hoe er geleefd, gekookt en gegeten werd en vermaken de bezoekers met verhalen bij het kampvuur en spellen in de spellencraem. De spellen zijn gemaakt van hout, leer en been.

Levende Geschiedenis Limburg

De vereniging ‘Levende geschiedenis Limburg’ houdt momenteel de geschiedenis levend met twee groepen. De eerste groep zijn de ‘Vikingen van Ascloha’. Hun basis is het verhaal van een leger vikingen dat rond 880 in Limburg langs de Maas een versterking had opgeworpen in een veroverde Frankische koningspalts. Verder wordt vooral gekeken naar de handel en wandel die zich toen door heel Europa ontwikkelde. De tweede groep zijn ‘Die Luyden van Gelre’s Overkwartier’. Zij voeren vol trots het wapen van Gelre en richten zich op het tijdvak van grofweg 1390 tot 1450. Binnen de groep wordt aandacht besteed aan allerlei bezigheden die eeuwen terug bij de dagelijkse gang van zaken hoorde. Denk daarbij maar meteen aan boogschieten. Zowel de langboog maar ook de kruisboog laat met regelmaat een pijl door de lucht zoeven. Daarnaast verdiepen zij zich in het verdere leven in de middeleeuwen. Middeleeuws koken en smullen wordt daarbij niet vergeten.

Midlanders

Wij zijn de Midlanders, een groep middeleeuwers uit 1470. Met onze tenten en mensen komen wij graag naar middeleeuwse evenementen om een beetje te laten zien hoe er in de middeleeuwen geleefd werd en u er van alles over te vertellen. Het grootste deel van wat u bij ons zult zien is zelf gemaakt naar middeleeuwse bronnen. We kunnen u de harnassen en de wapens laten zien van onze ridders en boogschutters die ook aan de veldslagen meedoen. U kunt ook met hen op de foto, na de veldslag of als ze door het kamp lopen. We doen mee aan demonstraties boogschieten waarbij één en ander wordt uitgelegd. We koken onze middeleeuwse maaltijden op open vuur en kunnen u daar uitleg over geven. We doen handwerken, zoals naaldbinden en koordwielen en kunnen het u ook voordoen.

Wentwood Company

The Wentwood Company is een re-enactmentvereniging die de periode tussen 1380 en 1420 uitbeeld. We laten zien hoe het leven van een Engelse huurling was in de late middeleeuwen, waaronder het leven in een kampement, zwaardvechten, boogschieten en verschillende ambachten.

Ollan ion

Natascha van Ollan ion (wolbewerking) neemt je stap voor stap mee in de wereld van schaapvacht naar natuurlijk gekleurde wol ,allemaal op de manier zoals het eeuwen lang gebeurde: met de hand, met de spintol gesponnen wol, natuurlijke kleurstoffen en verf methoden. Ze laat graag zien welke planten, bloemen, wortels, basten en bolsters gebruikt worden om wol natuurlijk te verven. Kom een praatje maken en vraag wat er in de pan pruttelt, wolletjes of een pan met eten.

Vrije Gezelschap

Het jaar is 1421 AD en een jaar na de desastreuze veldslag in Grünwald keren een ridder, Cleys Wolfart van Arendshorst, en een priester, Martinus van Odern, van de Duitse orde terug naar hun geboorteland. Hun missie, het verkrijgen van fondsen en land van de Hertog van Gelre, Graaf van Holland en de Hertog van Bourgondië voor het opzetten van nieuwe commanderijen en het rekruteren van troepen voor de verdediging van de landen van de Duitse orde tegen heidenen, ketters en de vijandige koningen en prinsen aan de oostgrens van het Rooms Christendom. Helaas is de weg lang en gevaarlijk en zal het gezelschap lange reizen moeten maken, langs vele kastelen en kampementen om hun pleit te laten horen bij de lokale heren en zullen ze soms genoodzaakt zijn mee te vechten. Als een geluk bij een ongeluk ontmoeten ze op een dag de jonge ridder Reinder van Dokkum, zijn vrouw Laure Ijsweart en hun metgezellen de familie Van Koolhoven, rijke burgers uit Des Graven Hagen, Ridder Martin en zijn vrouw Helma en vrouwe oudvorst, een jonge ambachtsvrouw.

Graven van Holland

Wij verbeelden een groep huurlingen en hun volgelingen. Deze werken in opdracht van de bestuurders van Holland, onder Hertog Philips de Goede.  Als groep concentreren wij ons op het tijdsvak 1440-1465. De ‘honderd jarige oorlog’ en ‘de hoekse en kabeljauwse twisten’ hebben wij reeds achter ons gelaten. Het is een periode van rust. De Hertog heeft de adel aan zich verbonden door middel van de Orde van het Gulden Vlies, daarbij is hij een goede mecenas (beschermheer) voor vele kunstenaars en muzikanten. Het hofleven bloeit als nooit tevoren.
Wij hebben ons als huurlingen toegelegd op het boogschieten en het zwaardvechten, maar in rustigere tijden houden wij ons ook bezig met onze ambachten. 

Zij zijn er ook:

  • Bandjes en Wantjes
  • Fronti Nulla Fides
  • Hansa Liga Soldaten
  • Middeleeuwsch Geselschap
  • Martijn Elberse

Entertainment

Vikingschip!

Het Middeleeuws Festijn Deventer vindt plaats in het  Worpplantsoen met zicht op de skyline van Deventer. Daartussen ligt de IJssel en daar zal op donderdag 20 april ook een Vikingschip aanmeren. Dit is de Dorestat 1, uit Wijk bij Duurstede, een replica van de Skuldelev 3, de Roar Ege, een handelsschip dat gevonden is in de haveningang bij de plaats Skuldelev in Denemarken en dat nu in het Vikingschipmuseum in Roskilde ligt. We (ik en 30 leden van roeivereniging Daventre Portu) roeien de boot zelf van Arnhem van Deventer. Dat doen we shifts van 1,5 uur met 10 roeiers tegelijk en verwacht dat we zo rond 17:45 uur in Deventer zullen aankomen.

Alderhandt

“Alderhandt” is een reiziger in tijd en ruimte. Meestal in de Middeleeuwen vermaakt hij jong en oud met grappen en grollen tijdens het jongleren of andere circuskunsten.
Werkend vanuit zijn kleine kampement zet hij het publiek graag op het verkeerde been, waarbij de voorstelling gemaakt wordt voor en met het publiek !

De Sprookspreker

Een middeleeuwse verhalenverteller werd een sprookspreker genoemd. Hij reisde langs dorpen en steden, naar jaarmarkten en adellijke hoven om zijn verhalen te vertellen.
De moderne sprookspreker doet hetzelfde. Hij reist de wereld rond met een kistje vol met middeleeuwse ridderverhalen, legendes en klassieke sprookjes. Ballades over hoofse liefde, draken en helden, sprookjes over prinsessen en toverkollen, voor ieder verhaal zit er een voorwerp in het kistje.
De sprookspreker baseert zich in zijn vertellingen op oude verhalen, zoals middeleeuwse ridderballades. Diverse verhalen over Karel de Grote en zijn paladijnen, de Canterbury Tales en Koning Arthur staan in het repertoire.
Naar de verhalen van de sprookspreker kan je lekker luisteren. Maar je kan ook meedoen! Veel verhalen zijn interactief. Leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

De Soete Inval

Wij zijn muziekgroep ‘De Soete Inval’. Een sfeervolle middeleeuwse band!
De Soete Inval brengt, gekleed in passende outfits, levendige middeleeuwse muziek. U kunt ons boeken voor o.a. historische festivals, middeleeuwse markten, dorpsfeesten, braderieën, feesten en partijen, plechtigheden, en meer. Wij spelen op straat, in de kroeg, op de markt en zelfs in de kerk. Ook beperken we ons niet tot Nederland: we treden regelmatig over de grens op.
Emma van Dobben
“Lang geleden, ergens in de middeleeuwen, was er eens een boom zo mooi dat er een dorp bij werd gebouwd. Elk seizoen zagen ze de boom veranderen, met geurige bloesems en sappige appels. Bertus, die net in het dorp is komen wonen, vindt het ook prachtig én, hij is dol op appelmoes! Jammer dat er bij hem thuis ook een bijenfamilie huist…
Op een dag, als hij appels wil plukken voor nieuwe appelmoes, doet hij een vreemde ontdekking: er hangen geen appels meer aan de boom! En wat hoort hij daar vlakbij? Het lijkt wel gehuil! Zou hij het mysterie van de bij-zondere boom kunnen oplossen?”
Een interactieve poppenvoorstelling met weinig woorden en veel muziek, voor kinderen vanaf 3 tot 100 jaar.
Daarnaast loopt Emma de Troubadour met haar bolderkar rond met echte middeleeuwse instrumenten, zoals de draailier, rebec en rommelpot. Ze brengt historische liederen ten gehore en kinderen kunnen ook meespelen en dansen!

Markt

Goedvolk

Goedvolk is een genootschap van diverse handwerkers die in wisselende samenstellen met elkaar evenementen bezoeken. Wij leveren handgemaakte producten, die veelal gebaseerd zijn op historische en/of shamanistische voorwerpen. In ons historisch geïnspireerde kampement vind je bewerkers van leer, been, gewei, textiel en metaal. Daarnaast is er een historische keuken waar op houtvuur gekookt wordt. Naast gezelligheid is er dus altijd wel wat te zien en te leren bij Goedvolk.

Zilverlinde

Atelier Zilverlinde is een atelier waar op ambachtelijke wijze sieraden worden vervaardigd van zilver en goud en is vooral gespecialiseerd in het maken van historische sieraden uit diverse perioden, zoals Middeleeuwen en Napoleontische Tijd.Verder heb ik sieraden liggen bij musea, zoals Huis van Hilde en Muiderslot en The Mary Rose Museum in Portsmouth (Engeland). Tevens heb ik sieraden geleverd aan film-, tv- en theaterproducties, zoals de BBC film The Lost King (2022) waar ik de kroon voor Richard III heb gemaakt.

Uitgeverij Syndikaat

Bij ons kunt u terecht voor historische strips en advies over historische stripprojecten. Speciaal voor dit evenement hebben wij een selectie van onze historische strips meegenomen, zoals De Bergenvaarders (14e eeuw, Hanze Deventer), Meander (over de geschiedenis van Rheden), Folchard, over de Vikinginvasies in Zeeland en Friesland en onze nieuwe Romeinenstrip die zich in Nederland langs de limes afspeelt. Natuurlijk nemen we nog veel meer mee, dus kom langs voor een album of een tekening of al uw vragen over onze historische stripprojecten. Vanaf dit jaar zijn wij geheel in stijl met onze Viking Marktkraam.

Ghemertse Luyden

Wij maken handgesmeed gereedschap, zoals bijlen, houtsnijmessen, leermessen, etc. Alles naar historische voorbeelden. Ook maken wij historische kleding op maat op afspraak. Op historische markten zijn wij bezig met bijvoorbeeld het snijden van bijlstelen en mesheften of het naaien van leren schedes voor de messen. Ook met handwerkdemonstraties zoals naaldbinden en sprangwerk. Wij zijn regelmatig te vinden in het preHistorisch Dorp in Eindhoven en op diverse vroegmiddeleeuwse markten in Nederland en Duitsland. We geven ook smeeddemonstraties in verschillende openluchtmusea. Neem eens een kijkje bij onze tent. U zult verbaasd staan over de grote diversiteit aan bijlsoorten voor allerhande werkzaamheden.

Skapa & De Kralenmaker

Tijd voor een nieuwe outfit? Bij Skapa ben je aan het goede adres. Naast (biologische) wollen en linnen garens vind je een groot assortiment aan hoogwaardige kwaliteit wol en fijn linnen bij uitstek geschikt om historische kleding mee te maken, denk daarbij aan IJzertijd tot late middeleeuwen. Of een fries petje? Weefkam? Naaldbindnaalden? Instructie boekjes? En inmiddels natuurlijk de bekende Vikingpoppen en wollen paardjes. Kom gerust kijken. Er is ook altijd ruimte voor een praatje of advies bij Skapa, dus stel vooral je vragen.
De Kralenmaker, de naam zegt het natuurlijk al, maakt glazen kralen boven een leemoven op een zo authentiek mogelijke wijze. Hierbij wordt onder meer gebruikt gemaakt van diverse, specialistische ijzeren gereedschappen. Hij geeft op gepaste tijden demonstraties voor publiek en laat zien hoe dit ambacht in zijn werk ging en wat er allemaal bij komt kijken. De kralenmaker maakt replica’s of eigen vrije ontwerpen. Er wordt intussen veel verteld en vragen staan uiteraard vrij. 

Zij staan er ook:

  • Taranartos
  • The Fudge Factory

Catering

Dolle Gans
In de middeleeuwse tavernekraam kan men een verkoelend Pimpelaer biertje komen drinken of genieten van glas mede, een middeleeuwse specialiteit, een heerlijke honingwijn. Ook frisdrank, verse koffie, thee en andere dranken worden door onze waarden en waardinnen geschonken. Door zijn knusse uitstraling vindt een ieder makkelijk zijn weg naar de taverne voor een lekker drankje of simpelweg een babbeltje met de waard en waardin.

The Frying Dutchman
De woeste zeemanskraam The Frying Dutchman staat bekent om zijn heerlijke knapperige piratenpatat en lekkerste ambachtelijke hamburgers. Voor de vegetarische en groenteliefhebbers worden er de hele dag verse champignons gebakken en gekruid met rozemarijn. Kom eens poolshoogte nemen om te zien wat er nog meer op de kaart staat. Soete Broodjes
Boven een gezellig houtskools vuur draaien de hele dag heerlijke soete broodjes, ze worden gerold door een laagje suiker die boven het vuur langzaam karamelliseert. Wanneer ze warm van de barbecue komen voegt de bakker nog heerlijke smaken aan toe. Dit is een snack die je niet wil missen!

 

Reacties gesloten.