19-02: Ook Saksen op het Historisch Festival Doorn

Genoten van de aflevering van het Verhaal van Nederland afgelopen woensdag? Vanuit het Historisch Festival Doorn zijn we erg blij dat geschiedenis op zo’n schaal aan het grote publiek getoond wordt. Natuurlijk worden er keuzes gemaakt omdat de totale geschiedenis gewoonweg niet past in 10 afleveringen van minder dan een uur. Maakt niet uit, in Doorn kunnen we verdiepen! Wist u dat er naast Franken en Friezen (het onderwerp van de afgelopen aflevering) een derde grote bevolkingsgroep in het vroeg Middeleeuwse Nederland woonachtig was? Dat waren de Saksen. De groep Swerdberas Aldsahse laat dit zien!
De Swerdberas Aldsahse zijn een vroeg middeleeuwse Saksische sibbe uit het jaar 775 na christus volgens de Frankische telling of ook wel 5 jaar na de kroning van Karel de Grote. De Grote Volksverhuizing is net achter de rug, we hebben veel van onze broeders zien oversteken naar Brittannië, maar wij zijn op het vaste land achtergebleven op de grond van onze voorouders. De spanningen tussen de overgebleven Saksen en onze buren de Franken lopen op, maar het handelen met andere volkeren (de Denen, Friezen en Slaven) loopt goed. In ons kampement kun je zien hoe er in een Saksische sibbe wordt geleefd, gekookt, gevochten en tot de goden wordt gesproken. Graag nodigen we jullie uit om te komen kijken bij onze (tijdelijke) nederzetting.

Misschien is dit ook leuk

Reacties gesloten.